Архив за

За човека без телевизор пак настават тъжните времена, когато всички край вас говорят за продължението на Шест кокошки и Кенди (доколкото чух), а вие се опитвате да скриете незнанието си.

Да, знам за vbox7, ама не е същото.

Почва Music Idol. Не разбрах защо нямаше Big Brother тази зима, но без него май е по-добре?

Така.

Music Idol май е единственото шоу, което е по-интересно в началото си, отколкото в края. The Cult of the Amateur? Май да.

Ако бях на продуцентите, щях да го излъчвам отзад-напред. Първо започва с концерт на безспорния талант и отявлен лидер; след това, напрежението се покачва с финалните борби с други таланти; до края става наистина смешно и интерсно като се появяват недяланите диаманти…

Така се прави. Промоция отдалеч.

Преди време статията The Long Tail на главния редактор на Wired Крис Андерсън прерастна в книгата, за която аз лично толкова съм чел, че като я прочетох, нищо ново не намерих.

Сега нова негова статия Free! Why $0.00 Is the Future of Business, изглежда ще стане следващата му хит-книга за интернет бизнес.

Предполагам, медийният шум ще подейства по подобен начин и на нея.

Ново (10 март): Ето и 22-минутно интервю по случая.

Често се чудите какви ли хора оставят коментарите във форумите?

Ето това есе на Пол Греъм ще ви отговори на въпроса защо.

Много неща, които сте чували и преди, но събрани на едно място и обяснени добре.

Най-много ми хареса сравнението, че злите коментари са пресечната точка на амбицията с некомпетентността.


Не помня откога не съм инсталирал нова приставка за Firefox.

Днес се случи.

TreeStyleTab организира по-добре работното пространство на браузъра. Tab-овете, които греят горе се местят отстрани. Супер полезно е, особено ако имате широк екран, по-широк от 1024 пиксела.

Другия плюс на приставката е, че показва йерархично кой линк от кой сте отворили. Ако правите дълго сърфиране, добре е да знаете откъде сте тръгнали.Aston Martin V8 Vantage е предпоследната кола на Бонд. Не е никак нова, нито рядка. Но това червеното на дясната седалка е бебешко столче.

Дами, ако си мислехте, че мъжете с този тип коли са безотговорни лица, които само търсят други жени,  сбъркали сте. Както виждате, в България 380-те коня под капака се използват с грижа за детето. Кое бебе не иска баща му да вдигне 100 км/ч за 4,9 сек?

Сега сериозно. Ще изпратя тези снимки на компанията производител да се замислят да разширят гамата, след като колите им са така или иначе семейни.

Забележка: Хак да ми е. След Carrera GT и Mercedes SLR, мислех, че съм видял всичко…

Днес – позната история – медиа краде от блог. И още, и още, ако сте пропуснали.

При Петя ситуацията е малко по-друга – според мен трябва да ги съди и за клевета, щото не всеки се вижда като Пижо или Пенда.

Поуката е, че щом един вестник може да си позволи да открадне снимка, направена (с телефон) от блог, представяте ли си какъв хм, стандарт за качество има вестникът. Или професионализъм. Един вид блогърите са новите професионалисти.


В опитите си да брандират шпека като лукс и нещо-с-потекло, българските рекламни агенции стигнаха до идеите на германската националсоциалистическа партия през 30-те.

Замислете се, ако породата наистина определя вкуса на месото, дали един породист хиърфорд е по-вкусен от едно родопско говедо? Дългокосместия дакел е по-вкусен от улично куче? Или от ши цу?

Брр…

Нищо. Важното е шпекът да е с изискан произход.

От No Coutry for Old Men / Няма място за старите кучета, знаете, се възхищавам още преди да излезе. И е невероятен филм наистина. Задължителен.

Но, дами и господа, не той ще спечели оскарите.

There Will Be Blood / Кръв ще се лее e филмът. Ще вземе повечето оскари. Включително за музика и главна мъжка на Даниел Дей Луис.

Предлагам и друго. От тази година да се отвори категория за най-добър мустак, защото този филм заслужава и това.

И предвид липсата на жени в тези два филма, предлагам тази година оскар за женска роля да не се връчва. Ще е справедливо.

Сега по-сериозно.

Филмът е епичен тежък и личен готикчески анти-уестърн. Прекрасна музика. Актьори! Операторът ви кара да се замисляте колко време е планирана всяка сцена.

Браво на киното в Mall of Sofia, че правят предварителни прожекции на филмите от оскарите седмица преди това. На що-годе справедлива цена от 10 лева.

Гледайте There Will Be Blood на кино. Не теглете. Докато го пуснат нормално по кината, може да преговорите другите филми на режисьора Андерсън – Магнолия и Punch Drunk Love. Първият го няма легално, а вторият, преди време, без да искам си го взех на DVD. Името беше нещо като Пияни от любов, не съм сигурен.

Ново (1 ден по-късно): Е, не познах. Но ето какво се случи с оскарите.


Трудно ми е да възприемам 500 000 € събрани в няколко кубични метра метал, но животът в София те учи на какво ли не. Вчера съдбата изправи мен и една приятелка пред най-бързата серийна кола с автоматични скорости и не ни остана друго освен да питаме охраната на SLR-а дали може да снимаме колата. Те бяха свръх-учтиви да ни асистират. Дори насочиха своите MagLite LED фенери към колата, но те, както виждате, не помогнаха много в качеството на снимката.

Също както GT-то на предишната стрница, SLR-а прилича повече на космически кораб, отделил се от по-голям космически кораб. Боята отразява светлината по различен начин от нормалния сив металик. Единственият му проблем е гротескния нос, който вероятно съществува заради някакви закони на аеродинамиката, но естетичен той не е.

Въпросът, както винаги, е: струва ли си да похарчите 1 млн за да ускорите от 0 до 200 за 9.3 секунди?

Забележка: Дами и господа, този уикенд, благодарение на моя късмет (и това, че се разхождах повече) видяхте най-скъпите коли на планетата. Вярвайте ми, в следващата година-две няма да се случи нещо кой знае какво в света на автомобилизма, така че може да сте спокойни, че благодарение на eenk.com сте наясно кое как е в света на авто-лукса.


Най-бързата кола на 2005-та страда от проблема на повечето ламборгинита. Трудно е да възприемеш това нещо като кола. На пътя стои по-скоро като крехък космически кораб; а още по-застрашен изглежда пък в порутената София.

Същият проблем имат и колите Lotus, които са навсякъде в Англия (логично) и са първото нещо, което ще ви задмине, ако влезете в Солун. Защо в България още няма Lotus-и, след като са впечатляващи и относително евтини, не мога да си обясня.

Най-лесните пари, които съм изкарвал някога бяха, когато намерих, по-точно смених, работата на един познат, програмист.

Фирма си търсеше добър, тясно-специализиран front-end уеб разработчик. Шефът, който ми е познат, ми писа дали знам такива хора.

Иначе не правя такива услуги (или по-скоро забравям), но той каза, че ще получа процент от стартовата му/й заплата, което правеше доста над 1000 долара.

За пръв път получавах такава оферта и изненадващо, се оказах тайно мотивиран. Изпратих обявата за работа на 3-ма души, познати и не чак толкова, което ми отне минута, не повече.

След две седмици, след като се оказа, че са се харесали с единия от познатите, ме повикаха да взема парите. Пак не можех да повярвам. Но в дългосрочен план се оказа, че и фирмата и моя познат са доволни. А; и аз.

Днес една позната ме пита дали познавам PR експерти, щото си търсели; млад, хипер-активен екип, атрактивно възнаграждение, големи клиенти, сещате се…

Познавам десетки, отговорих. Попитах, ще получа ли % от първата заплата? Тя се изсмя.

Странна работа. При положение, че работния пазар е толкова оглозган (съгласни?), въпрос на време е намирането на човек да стане двупосочна услуга, т.е. не само за търсещият работа (който в случая дори и не търси, щото е добър), но и за този, който ще го мотивира.

Попадали ли сте в подобна ситуация?

И с риск дискусията да стане титанична; кои са най-лесните пари, които сте изкарвали?

П.с. Докато пиша това се сещам, че съм получавап поне 5 пъти запитвания дали бих публикувал обява за работа в този сайт…


Юлиян Тахов – създател на модните тенденции в българския клъбинг чрез дизайна на Sin City, сочен за "дизайнер на годината" и по-скромното "човек на 21 век" е очевидно повлиян от логото на Versace, но…

По-важното е, че смята, че древногръцкото му лого стои добре на баничарка.

Ставаме все по-интерактивни.

Версия 5.1 на eenk.com вече позволява автора да публикува анкетки, а вие да гласувате.

Право да гласува има всеки регистриран потребител. Само веднъж.

И така, проба!