Архив за

Любимата ми дума – спа – все още не се е уталожила и фиксирала, но узрява. Вече мога да кажа, че е неброима, защото повечето надписи казват: басейни, фитнес зали, спа.

Списание Хоремаг публикува статия за спа туризма, която потвърждава теорията, че множественото число съвпада с единственото, и я изписват, незнайно защо, с главни букви:

Докато главна цел на посетителите е дългосрочна грижа за здравето, част от техния мироглед и уелнес стратегия, СПА туристът набляга главно на удоволствието.

Оттам научаваме и още интересни факти:

• 36% от СПА туристите са мъже.

• Ваканционните и хотелските СПА са най-популярни (81% в САЩ и 73% в Канада).

• Масажът остава най-популярната процедура (88% – САЩ, 86% – Канада). Следват процедури на лице, на тяло, маникюр и педикюр.

• Като най-важен резултат от СПА ваканциите канадските и американските туристи посочват освобождаването от стреса и релакса. Промяната на скучното всекидневие, глезенето, обновяването на тялото, душата и мисленето и животът без график са също сред основните предимства на подобна ваканция.

Има теория, че ъндърграунд музиката изчезва в момента, в който медиите са масови и всяко нещо може да бъде уловено и излъчено веднага до много хора.

Почвам да се съмнявам в нея.

Или в българските медии.

Но да не се отплесвам.

Не мога да повярвам как съм живял спокойно последните няколко седмици, без да подозирам, че любимият ми български рапър Жоро от Почивка е публикувал свой клип в интернет.

В търсене на още открих, че преди година Георги Чорбаджийски е направил добра аудио селекция от ъндърграунд изпълнители, към която няма какво да добавя, освен клипове.

Докато безспорно всичко започва с Жоро от Почивка, Дражето доразви идеята и се превърна в ако не най-добрия, то най-големия PR на град Ямбол в последните години. Той няма клип (или аз не мога да намеря) и вероятно за това е обект на подигравки от Росен Джи и DJ Алекс и на още някаква група от момчета, които са се снимали в хола си, със телефон или нещо нискокачествено, за да запазят анонимност. Имат хубав папрат, обаче. Неизвестен автор е направил и ремикс на Дражето с участието на 50 cent, без последния да подозира.

Още един оригинален клип от Ямбол – Bam Bam има и групата с неоригиналното име Raper Boys. Снимките от водоеми край града са въздействащи.

Дано Кайсиева градина скоро навлязат във видео ерата на своя съгражданин Жоро. За да завърша както съм почнал, за десерт – фристайл на Джи Пи; сещаш се нали?

Първоначалното заглавие беше:

Още коли, чиято ранна премиера в България изненадва, че не изненадва

Но стана много дълго.

Ново (1 октомври): Алекс Бонев посочва най-скъпата кола в света, която също може да бъде видяна по улиците на София.

Владо обяснява аргументирано защо имащите блогове/сайтове трябва да дават RSS емисии с цялото съдържание. Нещо, което аз направих съвсем наскоро.

Съвсем отскоро също тренирам и употребата на RSS четец, въпреки че доскоро се пазех. Започва да ми харесва, но за да препоръчам нещо май трябва да мине поне месец. Stay tuned.

От март не съм променял нищо по този сайт. Което е супер. Създава някаква традиция сякаш.

Както и да е, днес има малка промяна.

Отне ми години да забележа, че RSS емисията на eenk.com не подава пълните текстове към читателите, ползващи RSS четци, а само първия абзац. Което е тъпо.

Е, вече, ако ползвате RSS, можете да четете пълното съдържание на този сайт.

Дами и господа,

пред вас е автобиографията – мечта.

Направих интервю с Джоичи Ито, който съм ви споменавал и преди. Пак там, публикувах и аудио запис лекцията му в СУ, за всички пропуснали. Изключителна. Съжалявам, че нямах камера да я заснема.

Последствията от визитата на Ито са, че външния ни министър ще си прави блог, както докладва Вени на английски и Йовко – на български. Блогът ще ползва Криейтив Комънс лиценз, също както този сайт.

Навремето лицензирах този сайт под Криейтив Комънс, защото прочетох или по-точно изслушах Free Culture на Лорънс Лесиг, бях силно повлиян, а и сякаш беше мода. Едва напоследък взех да разбирам какво е якото на отвореното съдържание…

А именно – търсейки илюстрации за една книга, която също предстои да бъде пусната под Криейтив Комънс (дай боже да сколасаме следващата седмица) открих колко е хубаво да има търсачка за свободни снимки, която да ти позволява да търсиш сред неща, които можеш да ползваш спокойно.

През следващата седмица пък, блогът на Капитал ще бъде лицензиран под Криейтив Комънс лиценз, който ще позволява да ползвате материали и снимки от него без притеснения. Доколкото знам, това е първата стъпка на конвенционална медия (в света) в тази посока. Ито каза, че като се случи това ще сложи линк към блога, което значи, че нашият сървър ще се стопи от трафика.

Като си говорим за политика и блогове, от известно време, пак в Капитал, стартирахме, хм, услугата Мегафон, което е нещо като мета блог или блог от блогове на политическа тема. Ползва всеизвестният в обществото на отворения код софтуер planet, но за мирни и несофтуерни цели. Получава се нещо хорово и странно, но пък ме кара да натискам бутона за опресняване няколко пъти на ден.

Но стига с авто-промоцията.

То е ясно от години, но когато списание Max ми попадна на български, с нетърпение проверих и установих, че, разбираемо, няма реклами на M-Tel вътре.

Намерих интересно проучване за профила на шведските блогъри и техните читатели.


• Women blog anonymously (68.2%), but men don’t (29.6%)
• Nearly four out of ten bloggers have at least once regretted something they posted on their blog.
• One in four bloggers have at least once felt harassed by comments in the blogosphere.
• Male bloggers blog to a higher extent than female bloggers to influence others, strengthen their brand, to create an archive of information and because there is a need for more voices in the public debate.
• Nine out of ten bloggers update their blog every week. Female bloggers update their blogs more often than male bloggers (68.9% at least once a day, compared to 46.6% of male bloggers).
• Male bloggers more often than female bloggers have ads on their blogs (18.2% compared to 3.9%).
• More male bloggers say they have clicked on an advertisement on a blog (40.8% compared to 28.4% of female bloggers).

И други интересни факти.

Празнуваме феноменалното завръщане на рубриката Чалъм където авторът предлага хитри решения на всекидневни проблеми.

Чалъм щеше да се завърне още миналата седмица, като ви покаже как да си направите ултразвуков рингтон. Но след няколко дни проби, колегите на автора започнаха да душат компютрите си дали в тях няма нещо изгоряло при всяко звънене. Кучетата по градинките гледат нервно, а децата се разпищяват.

Но да не се отплесвам.

Това горе е част от моя работен плот (декстоп). Като човек, който си сменя картинките на екрана често, открих, че най-недразнещото и същевременно нескучно изображение е повтарящият се мотив. Както всъщност са открили хората преди време като са почнали да си лепят цветни хартии по стените на стаите. Вземате красива картинка, която се прелива, и я слагате на екрана в режима tile или фаянс, ако трябва да го преведа. Друга ценна функция е, че иконите не ви се губят в светлите части на картината.

Къде има повтарящи се мотиви? Ами от фона на уебсайтове като този и този. Друго място с безкрай мотиви е k10k pixelpatterns. Вариант е и да си ги направите сами.